neděle 17. března 2013

Něco málo o Havaji


Havajské souostroví leží v Tichém oceánu a skládá se z 19 korálových a sopečných ostrovů a 118 skal a útesů. Ostrovy byly poprvé obydleny okolo roku 1000 Polynésany, v roce 1778 je objevil James Cook a v roce 1959 se staly 50. federálním státem USA.

Havajské ostrovy vznikly sopečnou činností. Všechny ostrovy mají tropické vlhké podnebí, teplota vzduchu se pohybuje kolem 27º C v zimě, v létě tepoty vystoupají na 33º C.




Mezi nejvýznamnější ostrovy patří Oahu, kde leží i hlavní město Honolulu. Ostrov je nejvíce zasažen turistickým ruchem, leží zde i známá pláž Waikiki. Mezi další pamětihodnosti patří královský palác Iolani a námořní základna Pearl Harbor.

Dalším ostrovem je Big Island, nejmladší z ostrovů. Leží zde národní park Hawaii Volcanoes, ve kterém jsou dvě dosud aktivní sopky: Kilauea - jedna z nejaktivnějších sopek na světě a Mauna Loa - největší sopka na světě. Na ostrově se také nachází nejvyšší hora státu Hawaii a Údolí Králů ('Waipio Valley') s vodopády, které jsou jedny z nejvyšších na Havaji. Na Big Islandu je nejjižnější bod USA a také Hawaii je jediným státem USA, který díky tomuto ostrovu neustále roste.

Ostrovu Kauai se přezdívá zahradní ostrov. Je nejstarším a nejsevernějším ostrovem souostroví a díky tomu je i nejzelenějším ostrovem. Mezi největší atrakce patří útesy Na Pali Coast a Waimea Canyon, což je takový Grand Canyon Pacifiku.

Ostrov Maui vznikl spojením dvou sopečných ostrovů. Je znám pro své pláže Hamoa a Koki a také národním parkem Waianapanapa.


Zajímavosti:
Hawaii má dva oficiální jazyky - havajštinu a angličtinu, neoficiálními jazyky jsou ještě Pidgin, samojština a tongština.
Hawaii vyprodukuje třetinu světové spotřeby ananasů.
Hawaii je nejvíce etnicky a rasově rozmanitý stát USA, každý je zde minoritou. Bělochů je zde 33%, stejně tak Japonců.
Hawaii je jediným státem USA, kde roste káva.
Hawaii je nejvíce izolovaným centrem na zemi. Hawaii je 2390 mil od Kalifornie a 3850 mil od Japonska.
Pokud by se havajské hory měřili od základny po vrchol, tak jsou nejvyššími na světě.
Nejdeštivější místo na zemi je Mt. Waialeale on ostrově Kauai s průměrným úhrnem srážek 12000 milimetrů.
Havajština používá pouze 12 písmen a symbol '
Na Hawaii se narodil Barack Obama